https://ijmondcam.multix.io/index.html
‘Het doel van IJmondCAM is om door middel van een kunstmatige intelligentie (AI) model schadelijke rook te detecteren. Om dit te realiseren hebben wij vrijwilligers nodig die ons helpen met het labelen van de rook. Wij zouden het erg waarderen als u ons kan helpen met dit onderzoek naar AI, aangedreven door de gemeenschap!
Het is ons doel om iedereen uit te nodigen bij het creëren van data gedreven bewijs van vervuiling, door naar de rook te kijken die het AI-model gevonden heeft. Wij hopen dat dit bewijs helpt met het creëren van draagvlak voor het verbeteren van de luchtkwaliteit, in de IJmond regio.
Het programma ondersteunt Android 7 en hoger, iOS 11 en hoger, en alle moderne browsers. Meer informatie over dit project kan gevonden worden in de gemarkeerde FAQ’s. Voor technische details zie een andere FAQ. Alvast bedankt voor uw medewerking!
De originele videobeelden zijn afkomstig van Frisse Wind. De video’s zijn vervolgens verwerkt door het data-engineering team van het AI against Toxic Clouds programma. De code voor deze digitaal hulpmiddel is open-sourced op Github. Het Open Science Fund van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) heeft van februari 2024 tot en met februari 2025 financiering verstrekt ter ondersteuning van de ontwikkeling van deze tool (subsidienummer OSF23.2.036).’
“Because of his work with local communities, he encountered action groups and air quality monitoring groups concerned about Tata Steel’s emissions in IJmuiden. Just as in Pittsburgh, he is working with these groups to create software that brings together information on industrial smoke emissions, for example with Frisse Wind and Hollandse Luchten. For this, he is creating a website where people can label camera images; they indicate when smoke can be seen. With this data, an AI model is trained so that it can eventually detect the smoke itself. Currently, Hsu is testing different AI models to see which one gives the best results.”