Liberty for All

Door: Fernando Sánchez Castillo.

“De Spaanse kunstenaar heeft een transformatievoorstel om het Amerikaanse Vrijheidsbeeld actueler te maken en tegelijkertijd beter te laten aansluiten op de oorspronkelijke bedoelingen van de 19de-eeuwse ­maker. “Frédéric Auguste Bartholdi was een uitgesproken abolitionist en hij wilde met zijn beeld eer bewijzen aan de zwarte soldaten die in de Amerikaanse burgeroorlog streden voor afschaffing van de slavernij,” vertelt Sánchez Castillo.

… Bij het Vrijheidsbeeld is een aanpassing zelfs eenvoudig te maken. Het is opgebouwd uit losse platen, waarvan je die van het gezicht zou kunnen losschroeven en vervangen.”

Hoe een alternatief Statue of Liberty eruit zou kunnen zien, toont de kunstenaar in galerie Tegenboschvanvreden. Hij heeft manshoge exemplaren gemaakt in brons en 3D-geprint kunststof. Boven het geplooide gewaad is nu niet het bekende, ietwat strenge gezicht met smalle neus te zien, maar een onmiskenbaar zwart hoofd met kroeshaar. Ook de titel is anders: Liberty for All.

… Een houten versie van het beeld wordt verkocht in een oplage van honderd stuks. Hiermee wordt productiegeld gegenereerd, maar bovenal het idee van een alternatief Vrijheidsbeeld verspreid. “Ik hoop dat zoveel mogelijk burgers, maar ook ­bedrijven, zich achter het idee scharen. En wie weet, op een gegeven moment zelfs de burgemeester van Amsterdam. Het oorspronkelijke beeld werd door de Fransen ­geschonken aan de VS, maar het zou mooi zijn als dit werk door de bewoners van Amsterdam wordt geschonken aan Nieuw-Amsterdam.”

Aldus parool.nl