Let the River Flow

https://valiz.nl/publicaties/let-the-river-flow

“Uitgangspunt van dit boek is de rebellie van de Sámi, de inheemse bewoners van het gebied Sápmi, tegen het bouwen van een dam in de Álttáeatnu-rivier aan de Noorse kant van Sápmi. Voorop in deze Áltá-actie (ca. 1978-82), getiteld ‘Let the River Live’, liepen inheemse Sámi-kunstenaars, die een brede solidariteitsbeweging wisten te mobiliseren, niet alleen in (Noord-) Scandinavië, maar met reacties van ‘indigenous’ kunstenaars van over de hele wereld.

Deze actie katapulteerde de roep naar inheemse soevereiniteit naar de voorhoede van de politiek van die tijd en groeide uit tot een onverwacht brede internationale solidariteitsbeweging, waarin inheemse kunstenaars een centrale rol speelden.

Veel belangrijke vragen die door de Áltá-actie zijn opgeworpen blijven vandaag onopgelost. Denk aan de oliepijpleidingen die Trump door het gebied van indianen wilde leggen; aan het verstoren van Australische aboriginal leefgebieden door westerse immigranten, en zo meer.

Let the River Flow bevat essentiële bijdragen voor elke discussie over hoe regeringen, kunstenaars en burgers omgaan met vraagstukken in het kader van huidige wereldwijde oproepen tot dekolonisatie en indigenisatie. Nieuwe essays van 24 vooraanstaande inheemse kunstenaars, schrijvers, wetenschappers en bondgenoten, samengevoegd met belangrijke bestaande sleutelteksten, richten zich op de urgente politieke en artistieke vragen die de Áltá Action opriep, en hoe dit ‘indigenous’ kunstactivisme in het verleden en nu internationaal weerklank vond en vindt.”